20 Yıl Sonra Guantanamo Fotoğrafının Ortadan Kalkmayan Hikâyesi

CaKiR

Global Mod
Global Mod
GUANTÁNAMO BAY, Küba — 11 Eylül saldırılarından dört ay sonra, bir fotoğrafçı kamerasını parlak yeni jiletli telin üzerine kaldırdı ve turuncu üniformalı, kelepçeli, maskeli ve başları eğik 20 mahkumun resmini çekti. .

Görüntü, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu güne kadar faaliyet gösteren açık deniz hapishanesinde ne yaptığı konusunda bir tartışmayı ateşledi. Aynı zamanda, 21. yüzyılda ABD’nin gözaltı politikasının en kalıcı, en lanetli fotoğraflarından biri haline geldi.

Ancak çoğu kişinin zaman ve kolektif hafızasında kaybolan, bu resmin, halkın görmemesi gereken, sızdırılmış bir işkence görüntüsü olmadığıdır. Bir ABD Donanması fotoğrafçısı tarafından, Savunma Bakanlığı tarafından kasıtlı olarak serbest bırakıldı.

Fotoğrafçı Shane T. McCoy, “Tam olarak bana verilen görevi yapıyordum” dedi. “Bunu belgelemek benim işimdi. Kesinlikle fotoğraflamalıydım. Ve göndermek zorunda kaldım. ”

Tarih 11 Ocak 2002’ydi. Afganistan ve Pakistan’da yerel müttefikler yüzlerce şüpheli yabancı savaşçıyı ve Kaide üyesini yakalayıp ABD güçlerine teslim etmişti. C.I.A. gizli hapishane ağını henüz kurmamıştı. Irak’taki Abu Ghraib hapishanesindeki tutuklu taciz skandalı yıllar sonraydı.

Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld, bir Hava Kuvvetleri kargo uçağının ilk mahkumları güneydoğu Küba’daki üsse teslim ettiğini söyledi – bu görev için “en kötü yer”. O zamanlar astsubay olan Bay McCoy, seçkin Savaş Kamerası birimi için X-Ray Kampı’ndaki açılış gününü fotoğraflama görevini çizdi.

Zamanla, Birleşik Devletler uzak karakolda yaklaşık 780 mahkum tutacaktı. Birkaç ay içinde, ilk 300 mahkûm oraya getirildikten sonra, Pentagon nakliye konteynırlarından kaynaklanmış ham hücre dizileri yerleştirmişti. Daha sonra ordu, bugün son 39 tutuklunun tutulduğu klimalı hapishaneler inşa etti.

Bir dizi askeri komutanın üzüntüsüne, dizlerinin üzerindeki ilk 20 adamın görüntüsü kaybolmayacaktı.

Gazeteler ve dergiler hapishane, üs ve Amerika Birleşik Devletleri’nin terörizme karşı savaşı hakkında makalelerde rutin olarak yeniden yayınlıyor. Protestocular turuncu giyer ve yeniden canlandırırlar. İslam Devleti savaşçıları burayı gasp etti ve rehineleri parlak turuncu giysilere soktu ve sonra onları idam etti.

ABD’nin gözaltı politikasının o kadar yaygın ve simgesel bir simgesi haline geldi ki, bazıları bunun George W. Bush yönetiminin göz kamaştırıcı gözaltı operasyonunu gerçekleştirdiği Guantanamo Körfezi’nde alındığını fark etmiyor.

Bir hükümet belgesini sızdıran eski bir Ulusal Güvenlik Teşkilatı müteahhitiyle ilgili “60 Dakika”nın yakın tarihli bir bölümünde, ABD ordusu tarafından yayınlanan Guantanamo fotoğrafı, hükümetin sınıflandırmayı “hatalılığı gizlemek için — kullandığı fikrini göstermek için ekranı doldurdu — örneğin terörle savaşta işkence. ”

Eski küratörü Anne Wilkes Tucker, “Bu fotoğrafı nasıl gördüğünüz, “politikanıza, Guantanamo hakkındaki farkındalığınıza ve orada neler olup bittiğine – empati kapasitenize, ailenizden hiç kimsenin hapse girip girmediğine,” dedi. Houston Güzel Sanatlar Müzesi’nde fotoğrafçılık.

“Bu resim muhtemelen sonsuza kadar yorumlanacak ve yeniden yorumlanacak” dedi. “Çok zengin ve 180 derecelik yorumlar talep edebilir. ‘Onları yakaladık’tan ‘Yarısından fazlası muhtemelen masum. ‘”

İlk 20 adamın gelmesinden saatler önce, X-Ray Kampını kurmaktan sorumlu Deniz Kuvvetleri, Brig. Orgeneral Michael Lehnert, onları Afganistan’da tutulan tutukluların “en kötüsünün en kötüsü” olarak nitelendirdi. Sonunda bunun doğru olmadığı anlaşılacaktı.

Guantanamo Körfezi’ndeki X-Ray Kampı, Afganistan’dan gönderilen mahkumları tutuyordu. Kredi. . . Doug Mills/The New York Times

Bugün sadece iki tanesi düzenleniyor. Bunlardan ilk 20’sinden sekizi, Bay Bush görevden ayrıldığında serbest bırakıldı. 11 Eylül saldırılarında hiç kimse suçlanmadı.

Geçen ay Senato ifadesinde, tümgeneral olarak emekli olan Bay Lehnert, kurduğu girişimi ABD değerlerine aykırı olarak yanlış yönlendirdi. Kapatılması için ısrar etti.

47 yaşındaki ve şimdi ABD Polis Teşkilatı için bir fotoğrafçı olan Bay McCoy, o günü uzun bir gün olarak hatırlıyordu. Görevleri başka bir Donanma fotoğrafçısıyla paylaşmıştı ve bir yazı turasıyla, derme çatma bir açık hava holdinginde kayıt bekleyen adamları belgeledi.

Yaklaşık 100 resim seçti, başlıklar yazdı ve Washington’a gönderdi.

Yaklaşık bir hafta sonra Pentagon’da, haber kuruluşları Küba’da yeni başlayan gözaltı operasyonunda şeffaflık için haykırıyorlardı. Afganistan’dan ABD askerlerinin başlarında torbalarla paçavralar içinde mahkumlara liderlik ettiğini gösteren grenli, gece görüşlü haber görüntüleri yayınlandı.

Bay Rumsfeld’in sözcüsü Victoria Clarke, 2006 tarihli anılarında, “Bir Domuzun Ruj’u, “Zorluk, Cenevre Sözleşmelerinin tutukluları alenen alaya veya aşağılamaya maruz bırakmayı özellikle yasaklamasıydı” diye yazdı. “Eleştirmenlerimizden bazılarını yatıştırmak” için izin aldı ve beş fotoğraf yayınladı.

Pentagon’daki insanlar, mahkumları “kamu merakına karşı” korumak için Cenevre Sözleşmeleri yükümlülüklerini yerine getiren, güvenli bir şekilde tutulan, kimliği belirsiz mahkumların bir tasvirini gördü. ”

Dışarıda, görüntüler bazı insanlara acımasız geldi. Bozulmayı, duyusal yoksunluğu ve boyun eğmeyi gördüler.

Bayan Clarke, “Bu fotoğraflarda ne olduğunu hiç yanlış okudum mu?” diye yazdı. “Gözaltına alınanlara gösterdiğimiz özen ve ilgiyi göstermek yerine, fotoğraflar eleştirmenlerimiz ve şüphecilerimiz için yüksek oktanlı yakıt işlevi gördü. ”

Avrupa’daki bazıları özellikle rahatsız oldu. Afganistan ve Pakistan’daki ağ, bazıları Batı Avrupa’dan gelen İngilizce konuşan Müslümanları topladı ve Guantanamo Körfezi’ne gönderildiler.

Glasgow’un Sunday Herald gazetesinde fotoğrafa eşlik eden bir başlık “Tıraşlı ve Şaşkın” dedi. London Sunday Independent, “Düşmanlarımızın Bile İnsan Hakları Var” dedi. Le Monde’un ön sayfasındaki tanıtım yazısının başlığında “Guantanamo Skandalı” yazıyordu. Mirror gazetesi, Başbakan Tony Blair ile Bay Bush arasındaki ittifakı sorguladı. “Bizim adımıza ne yapıyorsunuz Bay Blair?” İlk gün fotoğrafının yer aldığı bir tabloid kapağı dedi.

New York Üniversitesi Tisch Sanat Okulu’nda eski bir fotoğraf ve görüntüleme profesörü ve International Center fahri dekanı Fred Ritchin, “Bu durumda ordunun görsel okuryazarlık eksikliği olduğunu düşünüyorum” dedi. Fotoğraf

“Anladığım kadarıyla buradaki girişim, iyi adamların, kötü adam olarak kabul edilebilecekleri insancıl bir şekilde yaptıklarını düşünerek topladığını göstermeye çalışmak gibi görünüyor” dedi. “Diğer insanlar bunu böyle görmüyor. ”

Hem Bay McCoy hem de Bayan Clarke, Pentagon’un fotoğrafta neler olduğuna dair daha kapsamlı açıklamalar yapmayarak başarısız olduğunu söyledi.

Bay McCoy, “birkaç kelimeyi bağlamından koparmak” ve alternatif bir anlatı yaratmak gibi, “Bütün pastayı görmeden, orada olanların küçük bir parçasıydı,” dedi.

Kolluk kuvvetlerinin mahkumları aynı şekilde yere yatırdığını gören Bay McCoy, fotoğrafın mahkumların dizlerinin üzerinde bağdaş kurdukları bir anı gösterdiğini, “böylece hızla kalkıp kaçamamaları” dedi.

Kışın Afganistan’dan getirilen devasa kargo uçağında şapkalar ve eldivenler soğuktan korunmak içindi. Karartma gözlükleri ve kulak koruyucuları, varsayılan düşmanın iletişim kurmasını ve belki de saldırı planlamasını önlemek içindi. Turkuaz maskeler, tüberkülozun olası yayılmasına karşı kalkan olacaktı.

Yeterli açıklama yapmadan Bay McCoy, “insanları öfkelendiren fotoğrafı görüyorsunuz. ”

“Her zaman insanların hükümetin ne yaptığının çoğunu görebilmesi gerektiği görüşündeyim” dedi. “Küçük bir dilim geçmişim olduğu gerçeği, bu umurumda değil. Kampta bunu belgeleyenin ben olmam umurumda değil. Eğer işler daha iyiye doğru değiştiyse, bu harika. Herhangi bir kötü muameleye şahit olmadım. ”

Bay Rumsfeld, tutukluların geçiş halinde olduklarını ve bu şekilde tutulmadıklarını söyleyerek hasarı gidermeye çalıştı. “Sanırım birçok insan bunu gördü ve ‘Aman Tanrım, diz çökmeye zorlanıyorlar’ dedi, ki bu doğru değil” dedi.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld X-Ray Kampını ziyaret ettiğinde, Shane T. McCoy fotoğrafları için özür diledi. Kredi. . . Peter Muhly/Agence France-Presse — Getty Images

Görüntülerin yayınlanmasının “muhtemelen talihsiz” olduğunu açıkladı. Pentagon onları vermeyi bıraktı. O zamana kadar, büyük haber ajansları onları dağıtmıştı.

Astsubay McCoy, fotoğraflarına verilen tepkiyi öğrendi ve annesini aradı. “Ona uluslararası bir olaya neden olduğumu söyledim. Seninle çok gurur duyuyorum dedi. ‘ Sadece işimi yaptığımı biliyordu. ”

Bay Rumsfeld o ay sonra Guantanamo’ya geldiğinde, fotoğrafçı patronu bir kenara çekti ve özür diledi. Savunma bakanı, denizcinin görevlerini yerine getirdiğini belirterek hareketi reddetti.

Sn. McCoy, ordudan 2009 yılında yüzde 100 sakatlık derecesi ile ayrıldı. Guantanamo’daki görevinden sonra, Irak da dahil olmak üzere, zamanın ağır vücut zırhını giyerek ve ağır teçhizat taşıyarak bir dizi uzak göreve gitti. Bay McCoy’un sırtında beş fıtık diski, kötü dizleri, kötü ayak bilekleri ve eklem ağrısı var.

Halen bir kamera kaldırıyor ve şu anki işinde bazen kurşun geçirmez bir yelek giyiyor. Ancak ekipman daha hafiftir. Yolda, ileri harekat üslerinde değil, otellerde kalıyor. Önünde ve arkasında paketlerle havada uçan bir helikopterden kendini fırlattığı ve 70 kiloluk bir dişli kutusunu kaldırdığı günler sona erdi. Görevlere araba kullanıyor.

Çok daha iyi fotoğraflar çektiğini, birçoğunun hiç yayınlanmadığını söyledi.

O günkü favorilerden biri, arka planda diz çökmüş mahkûmların bulanıklaştığı bir kadın askeri gösteriyordu. Bay McCoy, kendisinin algıladığı gibi, gözaltındaki bazı erkeklerin “çalışan kadınlara pek fazla saygı duymadığını” söyledi. ”

Ancak hiçbiri Guantanamo Körfezi’ndeki ilk mahkumların ilk günkü görüntüsü gibi yeniden basılmamış ve yeniden kullanılmamıştır.

Sn. McCoy, kendisinin algıladığı gibi, gözaltındaki bazı erkeklerin “çalışan kadınlara pek fazla saygı duymadığını” söyledi. ” Kredi. . . Shane T. McCoy/U. S. Donanma, Getty Images aracılığıyla

Bu yaz, karısı ve kızlarıyla birlikte tatildeyken, onu bir zamanlar Al Capone’un bulunduğu Philadelphia’daki feshedilmiş bir cezaevindeki bir sergide gördüler. “Üzerinde benim adım vardı,” dedi Bay McCoy. “Artık onu herhangi bir yerde gördüğüme şaşırmıyorum. ”

Bay McCoy, “20 yıl sonra hala bu fotoğrafların kullanıldığını göreceğimi” hayal etmemişti. ” O gün, o yerde, “Kamptaki tek fotoğrafçı olarak bir fırsatım olduğunu düşünüyordum. ” Tarih oluyordu ve sadece Savunma Bakanlığı arşivleri için olsa da münhasırlığa sahipti.