Biden, Ülke Çapında Demiryolu Grevini Önlemek İçin Yasayı İmzaladı

CaKiR

Global Mod
Global Mod
WASHINGTON — Başkan Biden, tatil sezonundan hemen önce ekonomiyi alt üst edebilecek bir grevi önleyerek, şiddetli bir anlaşmazlığa hapsolmuş demiryolu şirketleri ile işçiler arasında bir iş sözleşmesi dayatmak için Cuma günü yasayı imzaladı.

Bay Biden, tasarıyı imzalamadan önce “Yük demiryolu olmasaydı, birçok ABD endüstrisi kelimenin tam anlamıyla kapanırdı” dedi ve birçok topluluğun grev sırasında önemli kaynakları alamayacağını da sözlerine ekledi. “Kongre’nin kabul ettiği yasa tasarısı ve benim de imzalamak üzere olduğum yasa sayesinde ülkeyi bu felaketten kurtardık.”

Bay Biden, bu haftanın başlarında Kongre’yi çıkmaza müdahale etmeye ve ekonomiye günde 2 milyar dolara mal olabilecek iş durdurma olayını önlemeye çağırmıştı. Daha önce demiryolu iş anlaşmazlıklarına kongre müdahalesine karşı çıkan ve bunun sendika pazarlık çabalarına haksız yere müdahale ettiğini savunan sadık bir sendika destekçisi olan Bay Biden için bu önemli bir hareketti.

Ancak bu durumda bir istisna istedi çünkü bir demiryolu grevi kereste, kömür ve kimyasallar gibi emtialar için tedarik zincirlerini bozarak ve otomobil ve diğer malların teslimatını geciktirerek ekonomiyi mahvedebilirdi.

Tedbir, şirketleri ve çalışanlarını Eylül ayında varılan ve Biden’ın arabuluculuk yapmasına yardım ettiği geçici bir anlaşmaya uymaya zorluyor. Bu anlaşma, beş yılda ücretlerde yüzde 24’lük bir artış, daha fazla program esnekliği ve bir ek ücretli izin içeriyor. Birkaç demiryolu sendikası, ücretli hastalık izni olmadığı için bunu reddetmişti.

Bay Biden, “Bunun her iki partinin üyeleri için de zor bir oylama olduğunu biliyorum” dedi. “Benim için zordu. Ama şu anda yapılacak en doğru şey buydu. İşleri kurtarmak için.”

Senato Demokratları, ilericilerin işçiler için ek telafi edilmiş izin konusunda ısrar etme baskısı altında, anlaşmaya yedi günlük ücretli tıbbi izin eklemek için Meclis tarafından kabul edilen bir tedbiri zorlamaya çalıştılar ve başarısız oldular. 52’ye 43 mağlup oldu, geçmek için gereken 60 oyu alamadı ve birden fazla liberal senatörün anlaşmaya tamamen karşı çıkmasına neden oldu.

Kongre, Anayasa’nın eyaletler arası ticareti düzenlemesine izin veren ticaret maddesi uyarınca hareket etti.

Bay Biden, “Bu tasarının, bu demiryolu işçilerinin ve açıkçası Amerika’daki her işçinin hak ettiği ücretli hastalık izni olmadığını biliyorum” dedi. “Ama bu kavga bitmedi.”

Perşembe günü Bay Biden, Perşembe günü ücretli hastalık izni olmadan bir anlaşmanın müzakere edilmesine neden yardım ettiğine dair bir soruyla alay etti. Geçen yıl, geçemeyen bir ilk sosyal harcama paketi, 12 haftaya kadar ücretli hastalık izni sağlama önerisini içeriyordu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında Bay Biden, “Sadece demiryolu işçileri için değil, tüm Amerikalı işçiler için ücretli izin için mücadele etmeye devam edeceğim” dedi.

Anlaşmayla ilgili gerginlik her iki tarafça da Kongre’ye yansıdı. Demokratlar için, işçilere yedi günlük ücretli iznin eklenmemesi acı verdi. Senato Cumhuriyetçileri, 60 günlük bir soğuma süresi uygulayarak anlaşmazlığa tamamen müdahale etmekten kaçınmaya çalıştılar, ancak bu öneri 70’e karşı 25 oyla başarısız oldu.